Czy mikrofala jest niezdrowa?
Brak jest podstaw do stwierdzenia, by kuchenki mikrofalowe mogły przyczyniać się do chorób nowotworowych. Niemniej niektórzy oponenci tej opinii starają się dowieść, że prawda może być inna, argumentując, że posiadają dużą ilość informacji mówiących o tym, że właściwości jedzenia i cieczy (jak krew), podgrzewanych w mikrofalówkach, tracą na wartości.
Pierwsze zanotowane zabójstwo z udziałem kuchenki mikrofalowej, jakie udało mi się znaleźć, wyciekło na początku 1991 roku w Oklahomie. Kobieta o imieniu Norma Levitt miała operację stawu biodrowego, ale została zabita przez zwyczajną transfuzję krwi, kiedy to pielęgniarka podgrzała krew do transfuzji w kuchence mikrofalowej!
Co na to nauka?
Hans Hertel jest pierwszym naukowcem, który opracował i przeprowadził wysokiej jakości badanie wpływu mikrofalowych składników odżywczych na krew i fizjologię człowieka.
Do badania wybrano osiem osób. Wszyscy mieszkali w tym samym środowisku hotelowym, z brakiem możliwości palenia, spożywania alkoholu i seksu.
W odstępach od dwóch do pięciu dni ochotnicy biorący udział w badaniu otrzymywali jeden z wariantów żywności na czczo. Warianty żywnościowe to: (nr 1) surowe mleko z biopaliwa; (nr 2) to samo mleko zwykłe gotowane; (nr 3) mleko pasteryzowane od Intermilk Berne; (nr 4) to samo surowe mleko gotowane w kuchence mikrofalowej; (nr 5) surowe warzywa z gospodarstwa ekologicznego; (nr 6) te same warzywa ugotowane w sposób konwencjonalny; (nr 7) te same warzywa zamrożone i rozmrożone w kuchence mikrofalowej; (nr 8) te same warzywa gotowane w kuchence mikrofalowej.
Próbki krwi pobrano od każdego ochotnika bezpośrednio przed jedzeniem. Następnie pobierano próbki krwi, w określonych odstępach czasu, po jedzeniu.
Wykryto znaczące zmiany we krwi ochotników spożywających żywność gotowaną w kuchence mikrofalowej. Zmiany te obejmowały zmniejszenie wszystkich wartości hemoglobiny i cholesterolu, w szczególności wartości HDL (dobrego cholesterolu) i LDL (złego cholesterolu). Limfocyty wykazywały bardziej wyraźny krótkotrwały spadek po przyjęciu mikrofalowej żywności niż po przyjęciu wszystkich innych wariantów.
Hertel stwierdził:
„Jest to sprzeczne z konwencjonalnym ogrzewaniem żywności, w której ciepło przenosi się konwekcyjnie z zewnątrz do wewnątrz. Gotowanie za pomocą mikrofal rozpoczyna się w komórkach i cząsteczkach, w których występuje woda i gdzie energia przekształca się w ciepło tarcia.
Oprócz gwałtownych tarciowych efektów cieplnych (zwanych efektami termicznymi), istnieją również efekty atermiczne, które prawie nigdy nie były brane pod uwagę.
Te efekty atermiczne nie są obecnie mierzalne, ale mogą także zniekształcać struktury cząsteczek i mieć jakościowe konsekwencje, np. osłabienie błon komórkowych przez mikrofale jest stosowane w dziedzinie technologii modyfikacji genów”.
Należy pamiętać, że każda inna obróbka cieplna zmienia właściwości jedzenia, a promieniowanie występuje w małych ilościach w naturze, chociażby pod postacią promieniowania z przestrzeni kosmicznej.
Oficjalny stan wiedzy wskazuje na to, że kuchenki mikrofalowe są bezpieczne dla zdrowia, o ile oczywiście korzystamy z nich według instrukcji i wykorzystujemy odpowiednie, bezpieczne naczynia i pojemniki.
Źródła:
1) The Hidden Hazards of Microwave Cooking; Originally printed from the April 1994 edition of Acres U.S.A.; P.O. Box 91299, Austin, Texas 78709 USA
2) https://dietetycy.org.pl/czy-mikrofalowka-jest-rakotworcza/
czy mikrofala jest niezdrowa?, trener personalny poznań, trener personalny poznan, trening personalny poznan, trener personalny poznań cena, trener personalny, treningi personalne poznań,
czy mikrofala jest niezdrowa?, siłownia, siłownia z trenerem poznań, poznan trener personalny trener personalny poznań opinie, cena trenera personalnego, trening personalny, trener osobisty poznań, trening personalny cena, prywatny trener, trener personalny cena za godzinę, koszt trenera personalnego, silownia, siłownia poznań, trener personalny, treningi personalne poznań, trening indywidualny poznań, trener indywidualny poznań, czy mikrofala jest niezdrowa?